Taş Çeşitleri

TRAVERTEN

Traverten, kalsiyum karbonat (CaCO3) ve bikarbonat (HCO3) bakımından zengin sıcak kaynak sularında oluşan çökellerdir. Oluşumu esnasında bileşiminde bulunan bitki kökü yaprağının zamanla çürümesi nedeni ile meydana gelen boşluklardan ötürü gözeneklidir. Gözenek delikleri kendi tozlarından yapılan karışımlarla kapatılabildiği gibi, gözenekli şekilde de temini sağlanabilir. Genellikle içerisinde bulunan metal bileşikleri ve diğer organik bileşikler nedeni ile çok özel renk ve biçimlere sahiptirler. Traverten terimi bu oluşumların yaygın olarak görüldüğü İtalya’daki Tivertino’dan adını almıştır. Travertenin gözenekli oluşundan ötürü, temas ettiği yüzeylerde ferahlık sağlaması ve rahat işlenilebilir olma özellikleri sebebi ile mimaride önemli yer teşkil eder. Kullanım alanları olarak; iç ve dış cephe kaplamalarında ve dekoratif amaçlı kullanımlar başta olmak üzere birçok yer ve duvar döşemelerinde zahmetsizce uygulanabilir halde hayatımıza girmiştir.

KULLANIM YERLERİ:

* Mutfak Tezgahlarında,
* Merdiven döşemelerinde,
* Küpeştelerde
* İç, dış mekan zeminler kaplamalarda
* İç, dış mekan duvar kaplamalarda
* Havuzlarda
* Banyolarda
* Şöminelerde
* Mobilyalarda

GRANİT

Granit, yerkürenin milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde kuars, feldispat ve mika gibi çeşitli minerallerin birleşmesiyle oluşmuş doğal magma kayalarıdır. Bileşimindeki bu minerallerin oluşturduğu dokusuyla sağlam bir yapıya ve zengin renk skalasıyla estetik görünüme sahip olan granit, tarih boyunca aranılan, yeryüzünün en sert ve da-yanıklı yapı malzemesi olmuştur.

Granit, yapıları dış etkenlerden koruması, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakımlara ihtiyaç göstermemesi, ışığı yansıtması ve parlaklığı uzun süre koruyarak ilk gün ki görüntüsünü yıllarca kaybetmemesi gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra zengin renk ve doku seçenekleriyle, modern mimaride tercih edilen bir yapı malzemesidir.
Ayrıca çeşitli kalınlıklarda ve ebatlarda imal edilebilmesi, cephe kaplaması için ankraj deliklerinin delinebilmesi gibi avantajlara sahiptir.
Eski çağlarda üretimi ve işlenmesi çok zor şartlarda gerçekleştirilen granit, günümüzde gelişmiş metotlarla üretilmekte ve yüksek teknoloji ile işlenerek yapı sektörünün dış cephe kaplamasından zemin döşemelerine, merdivenlerden mutfak ve banyo tezgâhlarında, balkon sövelerinden, şöminelere kadar çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Günümüzün en dayanıklı ve estetik yapı malzemesi olan granit, zengin renk ve doku çeşitliliğine sahiptir. Kolay temizlenebilir oluşuyla da iç ve dış mekanlarda kullanılabilecek en işlevsel ve hijyenik malzemedir.

KULLANIM YERLERİ:

* Mutfak Tezgahlarında,
* Merdiven döşemelerinde,
* Küpeştelerde
* İç, dış mekan zeminler kaplamalarda
* İç, dış mekan duvar kaplamalarda
* Banyolarda
* Şöminelerde
* Mobilyalarda

ANDAZİT

Anadolu medeniyetleri içinde doğal malzeme olarak günümüze kadar gelmektedir. Örneğin Ankara Kalesi Cumhuriyet tarihimizde çokça kullanılmaya devam etmiştir. Merkez Bankası, Sümerbank, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Orman Bakanlığı, Banknot Matbaası vb. binalar birer örnek teşkil etmektedir.

Pembe ve gri renklerde olup, aşınmaya dayanıklı, kaymaya engel ve dekoratiftir.

Yazın serin – Kışın sıcak tutma özelliğinden dolayı, villa türü yapıların dış cephelerinde İzolasyon Malzeme olarak tercih edilen bir malzemedir.

Kaymama özelliği ile ıslak mekanların aranılan doğal taşıdır. Don ve ısı farklılıklarından etkilenmez, bakım gerektirmez ve diğer sert taşlara nazaran dayanıklı, dekoratif ve kaymaz olması nedeniyle belediye ve inşaat sektörünün vazgeçilmez tercihidir.
Cilalı ve cilasız olarak kullanılarak değişik dekoratif özellikler verilebilmektedir. Aynı zamanda kumlamalı, mucartalı, kabartmalı mat ve kalibreli silimli olarak kullanılabilmektedir. Tasarımcıların isteklerine uygun motif, resim, yazı ve figürler verilebilir.

KULLANIM YERLERİ:

* Küpeştelerde
* İç, dış mekan zeminler kaplamalarda
* İç, dış mekan duvar kaplamalarda
* Havuzlarda
* Merdivenlerde
* Şöminelerde
* Barbekülerde

ÇİMSTONE

Estetik görünümü ve birbirinden güzel renk seçenekleri ile Çimstone, salon şıklığına bürü-nen mutfaklara değer katar. Estetik olduğu kadar işlevsel Çimstone tezgahlarla mutfaklar konforlu birer yaşam alanına dönüşür.
Çimstone’un %93’ü kuvars, %7’si polyester reçine bağlayıcı ve pigmentlerden oluşur. Kuvars, Çimstone’a eşsiz sağlamlık ve dayanıklılık kazandırır.

Kuvars 7 mohs sertlik derecesi sayesinde Çimstone, yüksek çizilme ve aşınma dayanımı gösterir, metal veya benzeri malzemelerle çizilemez. Böylece, Çimstone tezgahın üzerinde ekmek tahtası olmaksızın kesme, doğrama işlemleri rahatlıkla yapılabilir, yemek hazırlarken tezgahın tamamı çalışma alanı olarak kullanılabilir.
Doğanın armağanı kuvars mineralini, günümüzün en çağdaş teknolojisiyle yeniden şekillendiren Çimstone, 305x140cm. levha boyutları ile banyo ve mutfaklarda değişen banko ve tezgah beklentilerini karşılar.

Zemin’de duvar kaplamasında, denizlik ve süpürgeliklerde, masa ve sehpalarda kullanılabilen Çim-stone, mutfak tezgahlarıyla zemin uyum içinde olmasını isteyenlere zengin seçenekler sunar.
Gözeneksiz kompakt yapısı ile sıvı emmeyen Çimstone, bu özelliği sayesinde leke tutmaz, asit ve bazların yıpratıcı etkilerine karşı yüksek dayanım gösterir. Zeytinyağı, şarap, sirke, limon, deterjan, aseton, oje gibi malzemelerin diğer yüzeylere verdikleri zararlardan etkilenmez.